sábado, 5 de noviembre de 2011

Activitat Banda Ampla

El programa de Banda Ampla de TV3 es va centrar en el fracàs escolar i va tractar de l’ensenyament actual a Catalunya. D’aquesta manera va parlar sobre el català a les escoles, en el qual deia que un 72% de la població estava d’acord en què fos la llengua que es parlés primordialment a l’escola.  En el programa, van parlar diferents professors catalans que van mostrar diferents punts de vista: alguns que estaven a favor de l’ús del català en les escoles, mentre que d’altres deien que el català “té els dies contats”.
Personalment, penso que el català no s’hauria de deixar de banda ni de deixar de parlar. El català és la llengua primordial per tot els catalans i no  podem permetre que desapareixi un símbol tan caracterísitc per Catalanya com és la llengua catalana. Per tant, és important, sobretot a Catalunya, saber escriure i parlar-lo bé, sense dificultats per poder comunicar-nos sense problemes. No obstant això, crec que tampoc s’hauria de deixar de banda la llengua del nostre país com és Espanya. És important també saber parlar correctament el castellà, sobretot quan hagis de viatjar fora de Catalunya i necessitis comunicar-te amb persones que no saben el català o fins i tot dintre de la mateixa comunitat, ja que hi ha molt gent extrangera i moltes persones que el seu origen és andalús, extremeny…. També és important , i cada vegada més, tenir un bon nivell d’anglès ja que aquest s’ha convertit en la llengua dominant i molt important a l’hora d’estudiar, viatjar fora d’Espanya, a l’hora de comunicar-te amb qualsevol persona que no sigui espanyola i, sobretot, a l’hora de treballar. Per a això, tot i que som catalans i és important defensar la nostra llengua també hem de ser conscients que som espanyols i que per tant, el castellà, també hauria de ser una llengua ben parlada i defensada. Encara que una persona es senti catalana més que espanyola, hem de ser objectius i reconéixer que, encara que alguns no vulguin, som espanyols també, igual que catalans.
En segon lloc, un altre tema que es va parlar fou la metodologia educativa. Es defensava que els professors s’havien de “posar en la pell dels alumnes” i que no només els professors havien d’educar, sinó que era una cosa de tots. Alguns, van culpar als professors del fracàs escolar per no ensenyar bé als alumnes.
Particularment, considero que una de les causes primordials que un alumne suspengui és per la falta d’interès. També s’ha de dir que hi han professors que no saben explicar-se bé, cosa que no vol dir que no estiguin ben formats, i que poden ser els culpables que l’alumne suspengui. La motivació de l’alumne és molt important!.

jueves, 3 de noviembre de 2011

Tema 6: Crítiques del model escolar

Alexander S.Neil

Va fundar Summerhill School, basat en la llibertat dels infants. Hi anaven nens de família benestants, d’una classe social selecte, amb un bon entorn familiar. Per tant, els fills dels treballadors no podien seguir aquesta pedagogia perquè segons ell, no tenien a casa estímuls. Defensava la llibertat totat, tret de impedir la llibertat d’un altre. Sense coaccions, amb una llibertat d’acció als alumnes, basada en el respecte i la responasbilitat. Neil defensava una pedagogia antiautoritària(cadascú ha de ser autor de les seves pròpies normes, hem de ser autònoms) basada en uns principis educatius:

-Felicitat (Rousseau)

-Sexualitat (Reich): Defensa la pluralitat de relacions per trobar la parella estable i crear un projecta de vida. És un pensament molt responsable.

-Convivència (Lane): L’escola era un sistema de residència, de dilluns a divendres, com un internat. Com deia Lane, hi ha una convivència social, una vida familiar.

Neil exclou la religió  i defensa la democràcia. Defensor del poble i de les decisions democràtiques en l’assamblea. En cas de problemes, es nomena un Tribunal, s’escolten les versions i es decideix.

“En la educación la única manera de proceder es colocarse al lado de los niños, lo cual significa eliminar toda forma de castigo, de temor y toda disciplina externa; quería decir también tener confianza en los niños, de modo que crecieran a su manera sin recibir presiones del exterior, excepto la del autogobierno de la comunidad”

Carl Rogers
Psicoterapeuta que a impulsar una terapia basada en el client, no en el pacient. S’ha de prendre consciència d’un mateix, veure les pròpies limitacions, per aixó la figura del pacient no era vàlida. Va publicar On Becoming a person (1961) “El proceso de convertirse en persona”. Defensava una autoteràpia. Cadascú fa el seu propi procés. En l’educació ens hem de centrar en l’alumne i tenir fe i confiança en ell, en les seves possibilitats, capaciat d’esforç i millora. L’ap  renentatge ha de ser interès, una responsabilitat i creativitat. No pot ser igual per a tots. Es dóna molta importancia a la relació profesor-alumne. S’ha de viure de manera plena i sent conscient del que fas.

“…tendencia a avanzar en la dirección de la propia madurez. En un ambiente psicológico adecuado, esta tendencia puede expresarse libremente…se pone de manifiesto en la capacidad del individuo para comprender aquellos aspectos de su vida y de sí mismo que le provocan dolor o insatisfacción”
M. Lobrot, G. Lapassade, R. Loureau (1965)

El seu projecte educatiu s’especialitzava en “qui som?” “què volem” i es basava en l’autogestió, la participació i assamblea per decidir. Defensaven la perspectiva sociopolítica.

El programa “Qui som? Què volem?” es caracteritzava de:

-Tenir programes educatius enfocats al conformisme

-Difondre la ideologia de la clase dominant

-Autoritarisme dels professors                                  
                                                                                                                                    
-Escola cuartel

La preocupació final és permetre al nen assumir una major responsabilitat del seu desig d’aprendre i participar en la vida social del grup. Però aquesta responsabilitat suposa un canvi de relació alumne-professor molt més radical:
1)No pot interferir en els anàlisis dels alumnes
2)S’ha de limitar a fer propostes als alumnes, ja que ells seran els qui determinin els seus procesos d’organització                                                     
3)Només aporta idees quan l’alumne s’ho   demani.                                                                                                  
                                           
La pedagogia institucional li permet al alumne ser responsable del seu propi aprenentatge i de la seva formació.
“La escuela concluye lo que con frecuencia empezó en la familia en el sector de la sociabilidad. Al proponer como únicos modelos de relaciones sociales, la relación de autoridad, o la relación de rivalidad con los iguales, introduce el odio y la agresividad en el corazón del joven”                                              


F.Ouroy, A Vàsquez (1967)
La seva orientació psicoterapèutica es basava en monografies d’infants. S’estudiaven els casos, es decidia un diagnòstic i s’intervenia. Defensava l’anàlisi institucional i el de la relació educativa. Segueix les pautes marcades per Rousseau: conèixer els infants.
“Aquellos que pretenden formar seres y no seres para…provocan un legítimo escándalo; son tan peligrosos para el orden social como para el equilibrio colectivo de los individuos”

M.MacLuhan

Va publicar “El aula sin muros” (1964). Defensava l’eficàcia dels mitjans de masses i la democratització de la cultura. L’escola era la impremta: “La Galaxia Gutemberg” (1969): un món pensat per llegir i escriure, per la impremta. El seu pensament respecte els mitjans de comunicació es resumia a partir d’aquestes idees:
1: Som el que veiem
2: Formem les nostres eines i després aquestes ens formen
Els mitjans tecnològics s’entenen com eines que extenen les habilitats humanes.
Les colònies són importants perquè suposa un trencment, un “aula sin muros”.

Ivan LLich

Va publicar “La sociedad dessescolarizada” (1971). Segons ell, la rigidesa de l’escola és inoperant. S’havia de recuperar la convivencialitat. Defensava els bancs de dades d’informació (tecnología). El coneixement no pot ser monopolitzat per l’escola. La renda educativa i familiar s’havia de gastar en instrucció i formació.
“La educación universal por medio de la escolarización no es factible. No sería más factible si se la intentara mediante instituciones alternativas construidas según el estilo de las escuelas actuales. Ni unas nuevas actitudes de los maestros hacia sus alumnos, ni la proliferación de nuevas herramientas y métodos físicos o mentales (en el aula o en el dormitorio), ni, finalmente, el intento de ampliar la responsabilidad del pedagogo hasta que englobe las vidas completas de sus alumnos, dará por resultado la educación universal. La búsqueda actual de nuevos embudos educacionales debe revertirse hacia la búsqueda de su antípoda institucional: tramas educacionales que aumenten la oportunidad para que cada cual transforme cada momento de su vida en un momento de aprendizaje, de compartir, de interesarse. Confiamos en estar aportando conceptos necesarios para aquellos que realizan tales investigaciones a grandes rasgos sobre la educación --y asimismo para aquellos que buscan alternativas para otras industrias de servicio establecidas”

Everett Reimer
                                        
Va publicar “La escuela ha muerto” (1974). Defensava l’escolarització com Ivan. Criticava l’escola actual per atemptar contra la salut mental, ofegar la creativitat de l’alumne i per ser solament guardería i funcionarial de docents. Deia que els professors obstruien l’aprenentatge.



Paul Goodman

Va publicar “La desescolarización obligatoria” (1973). Defensava l’educació i la ciutat, el diàleg on es pot fer l’educació i la convivencia, però no creu en l’escola. Tampoc defensa l’horari rígid per estudiar.






P.Bourdieu i JC.Passeron

Sociòlegs més rellevants de la segona meitat del segle XX. Va publicar “La reproducción. Elementos para una teoría del sistema de enseñanza” (1970). Segons ells, tota acció pedagógica és objectivament una violencia simbòlica en tant que imposició, per un poder arbitrari de una arbitrarietat. El treball pedagògic s’havia d’inculcar, produir unas hàbits propi de la clase social que es mourà en el seu campus.

Espai social i practiques socials segons Pierre Bourdieu



Ch. Baudelot i B.Establet

Va publicar “La escuela capitalista en Francia! (1971). Els seus estudis eren de caràcter empíric sobre educació i treball. L’escola no unifica i el nivel d’instrucció no depèn de la capacitat. Segons ells, la taxa d’escolarització correspon a la clase social i els alumnes s’han d’organitzar per edats com a forma escolar del capitalisme (sense justificació científica)

Emmanuel Munier

Va publicar “Manifeste du service du personnalisme” (1936). Fou filòsof i cristià amb una orientació basada en l’ètica (valors) i la metafísica (sentit religiós). Deriva el compromís responsable, la llibertat interior, el desenvolupament creatiu i la vocació. Defensava viure intensament i profundament. L’educació s’havia de basar en la inducció externa per familia i la comunitat, interiorització i procés de perfeccionament personal. L’estat no pot imposar doctrina sobre educació, sols garanties. L’estat ha de deixar fer, ha de crear escoles lliures.


Lourenzo Milani
Capellà rector de Barbiana i esdevé com a educador social.  Va publicar “Carta a una mestra” (1967). Denunciva el caràcter classista. L’escola parroquial aplegà els gracassats a l’escola oficial i demostrà que no ho són per falta de capacitat. Implicats en un ensenyament funcional i responsabilització, els nois es van sortir i van ocupar llocs rellevants a la societat. Va recuperar a nens amb fracàs escolar. Defensava no perdre l’educació ni la comunicació.


Paulo Freire
Va publicar “La educación com a práctica de la libertad” (1967); “Pedagogia del oprimido” (1970). Dir la paraula és crear el món. Defensava donar la paraula als oprimits. Analfabets sí, però amb cultura. S’havia de sortir de la consciencia ingènua: reforma interior i transformació social. La modernitat i els mitjans de masses: consciencia ingénua, crítica i el diàleg per transformar el món. Està en contra de l’educació bancària, la que dóna crèdits com els bancs. Segons ell, l’educació alliberadora destapa problemas, desmitifica la realitat i posa en el mateix bàndol educador-educand. L’educador com a intel·lectual no és ni de la classe oprimida, ni de la classe opressora. Però actua per una o per l’altra.

Henry Giroux
Va publicar “Teachers as Intellectuals” (1988); “Critical Pedagogy, the State, and the Struggle for Culture” (1989) amb Peter Mc Laren. Defensava la democràcia radical. S’oposa al neoliberalisme, militarisme i imperialisme i els fonamentalismes religiosos. També està en contra dels atacs neoliberals als salaris socials, el jovent, els pobres i l’educació pública i superior.  


Michael Apple
Va publicar “Ideology and curriculum”. El currículum ha de contribuir a una comprensió crítica de la realitat, un mitjà per assolir el control de les nostres vides.





Basil Berstein
Constata la relació entre classe social, llenguatge i educación, codis lingüític. Pensava que s’havia d’aprendre el llenguatge infantil o adolescent quan s’arriba a les barriades, les gergues i a partir d’aquí, ampliar el seu coneixement. Se’ls ha d’adaptar al procés estàndard a partir d’allò que per a ells és més proper.




Referents històrics
El Che, 1967 a América Latina
Ernesto Guevara és caracteritzat per donar la seva vida per la llibertat. Polític, escriptor, periodista i metge, va liderar la Revolució Cubana (1953-1959). Per molts ha representat un símbol de lluita contra les injustícies socials o esperit incorruptible, a diferència dels seus enemics que és conegut com un criminal i acusat d’una mala gestió com Ministre d’Indústria.

EL Maig de 1968 a Paris


On barricades es van alçar i van reivindicar els seus drets. A França les idees racionals i il·lustrades van quedar molt ben assentades.  Es va iniciar per grups estudiantils d’esquerres contraris a la societat de consum. Posteriorment, es van afegir obrers industrials i, finalment, els sindicats i el Partit Comunista Francés. El resultat fou la major revolta estudiantil i vaga general de la historia de França.
La moguda dels Hippies 1969 a California
Mitj milió de joves hippies es van reunir durant tres diez. Predicaven amor i llibertat i es va reivindicar el tema de les drogues per modificar la consciencia. Promouen un estil de vida comunitari, un amor lliure, revolució sexual i rebutjen el comunismo. La Guerra del Vietnam també fou calu i va mostrar al moviment en total oposició al conflicte. Es van mostrar en contra de qualsevol guerra i de tot tipus de violencia.

I en canvi s’obliden que han canviat el món:

Luther King i la lluita contra el racisme USA (1968)
Una lluita exemplar que va significar un canvi radical en les bases de la societat americana. El 28 d’agost de 1963 va pronunciar el discurs com a mostra de llibertat a Washington: “I have a dream”. Va guanyar el premi Nobel de la Pau el 1964, però quatre anys després de lluitar en contra de la guerra i la pobresa, el van asesinar en Memphis, quan es preparava per liderar una manifestació. Luther King va realizar diverses activitats pacifiques reclamant el dret al vot, la no discriminació i altres drets civils bàsics pels negres dels EUA. Per tot això, és considerat un dels majors líders i herois de la historia dels EUA, i en la moderna historia de la no violencia.
Els tancs soviètics ocupant Praga (1968): Primavera de Praga
Intent de crear un socialisme democràtic, amb més avantatges i menys defectes i inconvenients, però va fracassar perquè el sistema no podía reformar-se a sí mateix. Buscava modificar aspectos totalitaris i burocràtics del país, legalitzar partits polítics i sindicats, promoure la llibertat de prensa, d’expressió, el dret de vaga… El moviment però, va acabar la primavera de 1968, quan les tropes del Pacte de Varsòvia van invadir Checoslovàquia i van posar fi al procés d’apertura política.
Els bombardejos USA incendiant Vietnam (1969)
Una Guerra d’herència francesa, la qual els bombardejos es van fer amb productes químics i on la població actualment pateix encara les seves conseqüències.
Nelson Mandela i el final de L’Aparheid a Sudàfrica
Va lluitar contra l’apartheid. Fou dirigent del Congrés Nacional d’Àfrica, primer president negre de Sud-Àfrica i va guanyar el premi Nobel de la Pau. Va treballar amb el president Frederik de Klerk per aconseguir la transició des de la dictadura segregacionista blanca fins a una democracia multirracial, fet que va donar lloc a unes eleccions lliures, guanyades pel Congrés Nacional d’Àfrica, de manera que es crea un govern unit i una nova Constitució. Volia aconseguir una democràcia multirracial en Sudàfrica, cosa que va aconseguir al 1994, per sufragi universal en les eleccions.
Va rebre més de 250 premis i reconeixements internacionals durant quatre dècades. Actualment, jubilat de la política i amb 96 anys, continua participant en causes humanitàries.


miércoles, 2 de noviembre de 2011

Activitat* Textos d' autors presentats a classe

Friedrich Fröbel

"Para responder a la pregunta "cuál es el propósito de la educación", comencé partiendo de la observación del hombre que vive en un mundo de objetos que lo influencian y a los que él quiere influír, y por lo tanto este hombre debe conocer estos objetos en sus características, en su esencia y en su relación con otros objetos y con la humanidad".
"El juego es la más alta forma del desarrollo humano en la niñez, porque es en sí mismo la más libre expresión de lo que habita en el alma del niño.Un niño que juega y trabaja a pleno, con perseverancia, hasta que la fatiga física le impide continuar, seguramente será una persona determinada, activa y capaz de grandes sacrificios".
"Protejamos a la nueva generación: no los dejemos crecer en el vacío y la nada para eludir el trabajo duro, para la introspección y el análisis sin acciones o para los actos mecánicos sin pensamiento ni consideración.  Guiemos a los jóvenes lejos de la búsqueda dañina de las cosas exteriores y del malsano amor por la distracción".

John Dewey

"Hoy día, lo primero que necesita cualquier persona es la aptitud de pensar, poder ver los problemas y relacionar los hechos donde se presentan; hacer uso de las ideas y deleitarse con ellas. Siempre que un joven o una muchacha salen de la escuela con esta adquisición, podrán adquirir poco a poco todo lo demás. Terminarán encontrándose a sí mismos intelectual y moralmcnte.... El problema no consiste ya en dilucidar cómo deben enseñar los maestros o estudiar los alumnos. Consiste en averiguar cuáles son los requisitos que se han de cumplir para que el estudio y el aprendizaje se verifiquen espontánea y necesariamente; qué condiciones hay que crear para que los alumnos respondan con una actitud que culmine forzosamente en el aprendizaje. Ya no se trata de que la mente del alumno se limite a estudiar o aprender, sino que realice cosas que demanda la situación [preestablecida para ello] y que den por resultado el aprendizaje. El método magisterial consiste en determinar aquellas condiciones que estimulan la actividad autoeducativa del alumno, o sea, del aprendizaje, y en cooperar en las actividades de los discípulos de suerte que terminen aprendiendo". 

Maria Montessori

“Nosotros habíamos preparado un lugar para los niños dónde una cultura que ha sido esparcida  podía ser asimilada, sin ninguna necesidad de instrucción directa… Sin embargo, estos niños aprendieron a leer y escribir antes de cumplir cinco años, y nadie les dio ninguna lección.Durante mucho tiempo estuvimos tratando de descifrar esto. Solo después de repetidos experimentos pudimos deducir con certeza que todos los niños están dotados con la capacidad de “absorber” cultura. Si esto fuera así –razonamos- si la cultura puede ser adquirida sin esfuerzo, proveamos a los niños con otros elementos de la cultura. Y entonces vimos como “absorbían” mucho más que lectura y escritura: botánica, zoología, matemática, geografía, y todo con la misma facilidad, espontáneamente y sin cansarse.
Y así descubrimos que la educación no es algo que la maestra hace, sino que es un proceso natural que se desarrolla espontáneamente en el ser humano. No se adquiere escuchando palabras, sino en virtud de experiencias en las que el niño actúa sobre su ambiente. La tarea del maestro no es hablar, sino preparar una serie de motivaciones para la actividad cultural en un ambiente especialmente hecho para el niño.”

Pere Vergés

"Hauríem de fer alguna manera per crear dins l'escola els fonaments d'una ciutat ideal, on cada persona esdevingués un ciutadà, amb l'exercici d'uns drets i uns deures en relació a la col·lectivitat. Així l'individu passa harmònicament del grup familiar a la classe, d'aquesta a l'escola, i de l'escola a la ciutat."

Francesc Ferrer i Guàrdia

"Creada la Escuela Moderna por inspiración individual, con recursos propios y con la vista fija en el ideal como criterio fijo, las dificultades se allanaban, toda imposición dogmática era descubierta y rechazada, toda incursión o desviación hacia el terreno metafísico era inmediatamente abandonada, y poco a poco la experiencia iba formando esa nueva y salvadora ciencia pedagógica, y esto, no sólo por mi celo y vigilancia, sino por los primeros profesores, y en ocasiones hasta por dudas e ingenuas manifestaciones de los mismos alumnos".
"La Escuela Moderna pretende combatir cuantos prejuicios dificulten la emancipación total del individuo, y para ello adopta el racionalismo humanitario, que consiste en inculcar a la infancia el afán de conocer el origen de todas las injusticias sociales para que, con su conocimiento, puedan luego combatirlas y oponerse a ellas. El estudio de cuanto sea favorable a la libertad del individuo y a la armonía de la colectividad, mediante un régimen de paz, de amor y bienestar para todos sin distinción de clases ni de sexos".

Freinet

"No hay en el niño necesidad natural de juego: no hay sino necesidad del trabajo, es decir, la necesidad orgánica de gastar el potencial de vida en una actividad a la vez individual y social, que tenga un fin perfectamente comprendido, a la medida de las posibilidades infantiles. Con el trabajo se estimula el deseo permanente, propio de la infancia, de superarse, de superar a los otros, de ganar victorias grandes o pequeñas, de dominar a alguien o algo. Hay que atender a atender a todos los alumnos sin excepción por encima de las diferencias de inteligencia, carácter o de nivel social”

Henri Wallon

"'Es la dialéctica que le ha dado la psicología de su estabilidad y su significado, y que ha entregado la psicología de las alternativas del materialismo o el idealismo primaria insulsa, del sustancialismo crudo o el irracionalismo sin esperanza.  A través de la psicología dialéctica es capaz de ser a la vez una ciencia natural y ciencia humana, por lo que la abolición de la división entre la conciencia y las cosas que el espiritismo se ha tratado de imponer en el universo. La dialéctica marxista ha permitido a la psicología para comprender el organismo y su entorno, en constante interacción, como un todo unificado.  Y por último, en la dialéctica marxista, la psicologçia tiene una herramienta para explicar los conflictos de los cuales el individuo debe evolucionar su comportamiento y desarrollar su personalidad".

Jean Piaget

"Sólo la educación puede salvar nuestras sociedades de una posible disolución, violenta o gradual. La empresa educativa es algo por lo que vale la pena luchar. Basta recordar que una gran idea tiene su propia fuerza y que la realidad es en buena parte lo que queremos que sea6, para tener confianza y asegurarse de que, partiendo de nada, lograremos dar a la educación, en el plano internacional, el lugar que le corresponde por derecho. La educación es la primera tarea de todos los pueblos, más allá de las diferencias política o ideológicas. Una verdad aprendida no es más que una verdad a medias mientras que la verdad entera debe ser reconquistada, reconstruida o redescubierta por el propio alumno.
Toda la psicología contemporánea nos enseña que la inteligencia procede de la acción"







martes, 1 de noviembre de 2011

Quina vergonya...Així va el país!

El govern aplica les retallades a Sanitat i a Educació, mentre que als diputats sel's regalen iPads i iPhones!
 http://www.abc.es/20111027/espana/abci-congreso-ipad-201110271516.html

JOAQUIM XIRAU

(Figueres, 1895 - Mèxic, 1946) Filòsof espanyol. Va estudiar a la universitat de Barcelona i va ser professor de Filosofia a les universitats de Barcelona, Salamanca i Zaragoza. Va pertànyer al grup denominat "Escola de Barcelona". Després de la guerra civil es va exiliar i va ensenyar a la Universitat Nacional de Mèxic.
D’entre les seves obres més conegudes destaquen: Descartes y el idealismo subjetivista moderno (1927), Fichte, estudios y textos (1931), La filosofía de Husserl: una introducción a la fenomenología (1941), Amor y mundo (1940), Lo fugaz y lo eterno (1942), Vida, pensamiento y obra de Bergson (1943), El sentido de la vida y el problema de los valores (1930), El pensamiento de Luis Vives (1944), Vida y obra de Ramón Lull: Filosofía y mística (1946) y Cossío y la educación en España (1945).

La proposta filosòfica de Xirau es basa en diverses influències de la filosofia antiga i moderna, al costat d'una metafísica de l'amor com a centre i un conjunt d'ideals que pretenen reformar la societat a partir de l'educació. Xirau segueix la tradició de l'idealisme antic i modern, però intenta superar l'intel·lectualisme tradicional.

L'actitud de Joaquín Xirau sempre portava amb sí a la "mayéutica". Educar no és tan sols explicar o exposar (tot i que una i una altra cosa poden ser importants). Educar és fer que l'home, des de la seva infantesa i adolescència, pugui fer sorgir de la seva consciència les seves idees pròpies. Educar és, per tant,  fer que la persona s’autoeduqui perquè, a més, l'educador també sigui educat. L'actitud del mestre ha de ser, així, amorosa; la qual cosa no implica que l'educació no sigui exigent. La disciplina no destrueix la vida; la canalitza.
Educar és obrir el camí perquè siguem amorosament lliures. I si educar és estimar, ho és en un sentit molt precís. Escriu Joaquín Xirau citant al seu admirat i admirable Ramón Lull: "L'amor ha estat creat per pensar."
Per ser educador, segons el filòsof, no és suficient amb tenir enginy i coneixement de les ciències biològiques,psicològiques i socials;cal,sobretot,dedicar-se a un ideal plenament vàlid,a fi de proposar al nen fins veritablement humans. La filosofia té doncs alguna cosa que dir referent a això. L'imperatiu de llibertat i amor són les dues claus de l'educació.
Educar és capacitar. L’educació descansa en l'esperança de produir alguna cosa que no existeix però que es troba implícit en la realitat i és possible que arribi a produir-se

TEMA 5:METODOLOGIA SISTEMÀTICA I TECNIFICACIÓ DE L’EDUCACIÓ

Teoria General de Sistemes

Ludwing von Bratalanffy (biòleg, filosofia i art) es dedica a crear la Teoria General de Sistemes.
Ex: sistemes de calefacció
Sistemes dinàmics regulats (de l’organisme vital a la màquina)-ell parteix de la biologia del cos-, és el conjunt integrat de diferents elements que depenen un de l’altre. Estructura i funció…funció i estructura (La funció fa l’òrgan, és a dir, una persona per poder adaptar-se a l’ambient on es desenvolupa ha d’evolucionar i s’acaba creant l’òrgan). Es pot crear quelcom per creativitat, però generalment és imprescindible la seva creació quan hi ha necessitat.
La finalitat sempre és global, els objectius els concretem (ex: amb la calefacció la parem o la posem més alta segons com i qué estem fent) i les relacions també les podríem trobar en una empresa: just in time (passar una informació d’una banda a una altra)
La Metodologia és deducció, inducció, experimentació, analogia
El tot és més que la suma de les parts, particularment en els organismes vitals
Isomorfisme: tenen igual forma. El professor R. Panikkar va trobar el homeomòrfic (una forma que compleix la mateixa funció): el fet de compartir taula en totes les cultures és símbol d’amistat. Per tant, vol dir trobar formes equivalents en totes les cultures.
Analogia
Teoria general de Sisemes i Educació


 Aquest esquema mostra la millora contínua del sistema de gestió de la qualitat :
El client demana un producte que primer passa a direcció que ha de acceptar o denegar el procés. Si s'accepta, el producte passa en mans de la gestió de recursos que miren si és possible efectuar la operació. El client demana uns requisits per al producte i aquest es realitza. Un cop realitzat, s'analitza i s'intenta millorar. Finalment, el client tanca el procés mostrant el seu grau de satisfacció.
 
Cibernètica i educació

 Norbert Wiener (matemàtic, zoologia, filosofia)
Procés de regulació i l’ optimització tan orgànic com mecànic.
Ciència, tecnologia, praxiologia
Es centra en: informació-control-regulació-comunicació
Definieix l’entropia (tendència al desordre), a diferència de la negentropia (organitzar la informació)
Es basava en un procés rítmic en la codificació i en l’ordre.

Teoria matemàtica de la informació de Claude Shannon (1949)
Tractament quantitatiu i tecnològic de la pedagogia: Sí, sense deixar de banda la subjectivitat, la consciència i  la creativitat.
Optimització del sistema: equil·libri dinàmic, homeostasi orgànica, feedbefore (anticipació, projecció), feedback (revisió, ajustament)

 Tecnologia educativa i mesura de l’eficàcia

Ralph Tyler, 1930: avaluació educativa com a mesura de resultats; 1942: avaluació del currículum (entre objectius i resultats)
La Tecnologia educativa es va crear quan va aparèixer la preocupació per medir.
L’educació s’expandeix, però  sense resultats millors (1950)
Lee J.Cronbach, 1963 va participar en  l’avaluació per millorar el currículum
A partir del 1970: professionalització en l’avaluació (Scriven, Stake, Stufflebeam)
Joint Committe on Standards for Educational Evaluation (1981) basat en la preocupació de com avaluar els alumnes, professors, centre organitzatiu (direcció, currículum…) ja que tot forma part del sistema. L’objectiu és que funciona la classe en general.
Control de la despesa pública. Obsessió per l’eficàcia, resultats.

La instrucció programada (Skinner, 1950)
Skinner inventa una màquina on els alumnes veuen un fragment d'un text en una finestra, aquesta pot
ser una oració o una equació matemàtica. D'aquesta, falta una part que l'estudiant haurà d'omplir. Un cop respost, l'alumne acciona la màquina i aquesta li diu si la seva resposta és correcte o no.
Els aspectes instruccionals (ortografia, comprensió, gramàtica…) es pot fer a partir de la instrucció programada.  Era una automatització d’aspectes de l’ensenyament mol interessant. Consisteix a anar contestant una sèrie de preguntes/proves sense equivocar-te, de manera que en cas d’error, s’havia de tornar al començament altre cop. L’estudiant aprén a donar una resposta correcta, el seu treball es fa agradable, de manera que no es veu obligat a estudiar. És una forma ràpida d’informar a l’estudiant si ha fallat o no. L’estudiant és lliure d’avançar segons el seu ritme.

Taxonomia dels objectius de l’educació

Benjamin S. Bloom (1950) àmbit del coneixement
Consistia en programar l’ensenyament per objectius clars i avaluables:
Coneixement (recordar, identificar, localitzar)
Comprensió (entendre, interpretar)
Aplicació (tècnica, saber fer, realitzar)
Anàlisi (descomposar el que és complex en parts, elements)
Síntesi (reintegrar elements que formen part d’una estructura)
Avaluació (identificadors clars per a comprovar l’aprenentatge)

Introducció a España
Finalitats, objectius: generals, específics, operatius, finals (1970)
Avaluació: inicial o diagnòstica, contínua o formativa, final o sumativa (1980)
Continguts: conceptuals, procedimentals, actitudinals-habitacions (1990)

Taxonomia dels objectius de l’educació

David R. Kraatwohl (1960) àmbit de l’afectivitat
Recepció: consciència, predisposició, atenció selectiva
Resposta: acceptació, predisposició, satisfacció
Valoració: acceptació del valor, preferència pel valor, lliurament
Organització: conceptualització, organització sistema de valors
Caracterització conjunt i valors: perspectiva generalitzada, caracterització.

 La formació tecnològica dels mestres

-Pensament sistemàtic

-Precisió conceptual, taxonomies, terminologia unificada

-Programar les actuacions, seguir el procés tecnològic

-Finalitat i objectius previs i no perdre’ls de vista

-Avaluar segons objectius previs formulats i indicadors identificats

-Avaluar segons els resultats, el valor afegit, desicions a prendre